Urodzinowy tort szwarcwaldzki

Jest pomysł

Kilka di temu mój Przyjaciel obchodził urodziny. Pomyślałem sobie, że fajnie byłoby upiec mu jakiś torcik. Będzie to dobry a zarazem oryginalny prezent.

Ciasta ze sklepowych półek są kosmicznie drogie i strasznie sztuczne, słabe i co tu dużo mówić – ohydne w smaku.

Mój wybór padł na Tort Szwarcwaldzki. Smakowity mix czekolady, kremu i  wiśni.

Nie za słodki ale też i  nie za mdły.

Nie za kwaśny z lekka gorzką czekoladką.

Idealne połączenie i wyważenie smaku elegancji i wyrafinowania.

Jedynie o co się pokuszę to być może modyfikacja dekoracji przystosowana do okoliczności urodzinowej.

Tak więc,

ZACZYNAMY

Składniki na ciasto

  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Do nasączenia biszkoptu

  • 100 ml soku z wiśni może być z kompotu, może być syrop z wiśni mrożonych, ale trzeba dodać ciut więcej wody
  • 100 ml likieru wiśniowego

Żelek wiśniowy do przełożenia biszkoptu

  • 150 ml kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, świeżych lub odmrożonych (po odsączeniu wody) lub wiśni z kompotu, syropu.

Masa waniliowa do przełożenia tortu i dekoracji

  • 1000 ml – 2000 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 1 lub 2 op serka mascarpone

Dodatki dekoracyjne

  • wiórki czekoladowe
  • wydrylowane wiśnie
  • barwniki do ciasta i mas (jeśli chcemy udekorować inaczej niż tradycyjnie

WYKONANIE

Biszkopt

Czekoladę roztapiamy w naczyniu na gotującej wodzie a następnie lekko studzimy. Masło ucieramy  w misie miksera  z roztopioną lekko ciepłą czekoladą.

Kolejno wbijam  żółtka i cukier, cały czas miksując. Należy miksować ostrożnie i powoli gdyż strasznie bryzga.

Wsypuję  przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam aż do połączenia się składników. Dodaje wcześniej ubite białka ( na sztywno z dodatkiem soli) cały czas mieszając.

Gotowe ciasto przelewam do okrągłej formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 40 minut. ( Formę wykładam papierem ale nie smaruje nigdzie masłem)

Po upieczeniu i wystudzeniu gotowe ciasto przekroić na trzy blaty.

 

Masa żelowa wiśniowa

Z podanych składników ( bez wiśni) gotujemy kisiel. Po zagotowaniu kisielku dodajemy wiśnie , mieszany i odstawiamy do wystudzenia.

Masa do przełożenia tortu

Śmietanę ubijam na sztywno w schłodzonej metalowej misce, dodaje serek mascarpone i cukier oraz ekstrakt waniliowy do smaku. (Należy uważać aby nie przebić masy na masło)

 

WYKONANIE TORTU

Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką, wykładam połowę masy żelowej z wiśni a następnie nakładam ok 1/4 masy śmietankowej. Można położyć to warstwami ale  tez można zrobić szprycą tunele z masy i żeliku i kolejno je przekładać. (Inwencja zależy od Was).

Na tak przygotowaną warstwę nakładam drugi blat ciasta i powtarzam cała czynność raz jeszcze. Przykrywam ostatnim blatem ciasta (lekko dociskając) i dekoruje z wierzchu pozostała ilością kremu.

Boki i wierzch posypuje wiórkami czekoladowymi a na rozetki z kremu układam wiśnie bądź zdobię je czymś w kolorze czerwonym. Tort wstawiam do lodówki aby wszystko ładnie stężało.

Podaje następnego dnia.

Smacznego

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *