Jest pomysł
Kilka di temu mój Przyjaciel obchodził urodziny. Pomyślałem sobie, że fajnie byłoby upiec mu jakiś torcik. Będzie to dobry a zarazem oryginalny prezent.
Ciasta ze sklepowych półek są kosmicznie drogie i strasznie sztuczne, słabe i co tu dużo mówić – ohydne w smaku.
Mój wybór padł na Tort Szwarcwaldzki. Smakowity mix czekolady, kremu i wiśni.
Nie za słodki ale też i nie za mdły.
Nie za kwaśny z lekka gorzką czekoladką.
Idealne połączenie i wyważenie smaku elegancji i wyrafinowania.
Jedynie o co się pokuszę to być może modyfikacja dekoracji przystosowana do okoliczności urodzinowej.
Tak więc,
ZACZYNAMY
Składniki na ciasto
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
- 150 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
Do nasączenia biszkoptu
- 100 ml soku z wiśni może być z kompotu, może być syrop z wiśni mrożonych, ale trzeba dodać ciut więcej wody
- 100 ml likieru wiśniowego
Żelek wiśniowy do przełożenia biszkoptu
- 150 ml kompotu z wiśni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych, świeżych lub odmrożonych (po odsączeniu wody) lub wiśni z kompotu, syropu.
Masa waniliowa do przełożenia tortu i dekoracji
- 1000 ml – 2000 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op cukru wanilinowego
- 1 lub 2 op serka mascarpone
Dodatki dekoracyjne
- wiórki czekoladowe
- wydrylowane wiśnie
- barwniki do ciasta i mas (jeśli chcemy udekorować inaczej niż tradycyjnie
WYKONANIE
Biszkopt
Czekoladę roztapiamy w naczyniu na gotującej wodzie a następnie lekko studzimy. Masło ucieramy w misie miksera z roztopioną lekko ciepłą czekoladą.
Kolejno wbijam żółtka i cukier, cały czas miksując. Należy miksować ostrożnie i powoli gdyż strasznie bryzga.
Wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam aż do połączenia się składników. Dodaje wcześniej ubite białka ( na sztywno z dodatkiem soli) cały czas mieszając.
Gotowe ciasto przelewam do okrągłej formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 40 minut. ( Formę wykładam papierem ale nie smaruje nigdzie masłem)
Po upieczeniu i wystudzeniu gotowe ciasto przekroić na trzy blaty.
Masa żelowa wiśniowa
Z podanych składników ( bez wiśni) gotujemy kisiel. Po zagotowaniu kisielku dodajemy wiśnie , mieszany i odstawiamy do wystudzenia.
Masa do przełożenia tortu
Śmietanę ubijam na sztywno w schłodzonej metalowej misce, dodaje serek mascarpone i cukier oraz ekstrakt waniliowy do smaku. (Należy uważać aby nie przebić masy na masło)
WYKONANIE TORTU
Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką, wykładam połowę masy żelowej z wiśni a następnie nakładam ok 1/4 masy śmietankowej. Można położyć to warstwami ale tez można zrobić szprycą tunele z masy i żeliku i kolejno je przekładać. (Inwencja zależy od Was).
Na tak przygotowaną warstwę nakładam drugi blat ciasta i powtarzam cała czynność raz jeszcze. Przykrywam ostatnim blatem ciasta (lekko dociskając) i dekoruje z wierzchu pozostała ilością kremu.
Boki i wierzch posypuje wiórkami czekoladowymi a na rozetki z kremu układam wiśnie bądź zdobię je czymś w kolorze czerwonym. Tort wstawiam do lodówki aby wszystko ładnie stężało.
Podaje następnego dnia.
Smacznego
Żarłabym. Niedługo są moje urodziny i zawsze były okazją do dnia słodyczowego. Niestety te słodycze, które zawsze uwielbiałam przestają mi smakować. Szukam czegoś nowego. Może to będzie twój tort ?
Hej. To miłe dziękuję. Tort rzeczywiście jest pyszny, nie jest skomplikowany i zajmuje nieco ponad godzinkę. Powodzenia i wszystkiego dobrego z okazji urodzin.